torsdag 2 maj 2013

The FAILSAFE diet

Min stackars lillkille är fortsatt prickig i ansiktet. Idag har jag börjat smörja in honom med Mildison, något jag bara tar till i nödfall. Men när eksemet börjar vätska, då har det gått så långt att till och med jag inser att huden behöver hjälp med att läkas. Normalt sett smörjer jag nämligen "bara" med kallpressad kokosolja, vilket är vad som fungerar bäst (jag har jämfört med apotekets salvor).

Jag blir alltmer övertygad om att det som ger Neo utslag är dels livsmedel som är kända för att trigga igång kroppens egen produktion av histamin (t.ex. choklad, ananas, jordgubbar, tomat), dels ett antal livsmedel som innehåller höga halter av biogena aminer (t.ex. tempeh, lagrade produkter som balsamvinäger). Eftersom det lär dröja innan vi får prata med någon barnallergispecialist, har jag tagit saken i egna fingrar och googlat massor för att utröna vilka livsmedel som är "riskabla" vid denna form av överkänslighet. Det var inte så lätt. Däremot snubblade jag över en diet som verkar hjällpa; the FAILSAFE diet.

Förkortningen FAILSAFE står för Free of Additives, Low in Salicylates, Amines and Flavour Enhancers, och innebär i korthet att man uteslutet en rad livsmedel under 4 veckor, för att sedan återintroducera dem, för att provocera fram eventuella responser i form av symptom, som eksem. Eftersom jag är vegan och äter spannmålsfritt är min diet ganska begränsad som den är. Ändå tänkte jag nu ge failsafe en chans. Fast i modifierad version. Kött och mjölk, samt spannmål går givetvis bort från den lista som publiceras på länken ovan, och jag lägger till några saker som jag har ätit förut och som Neo verkar tåla (t.ex. Red Delicious-äpplen, fikon, dadlar, glutenfritt bröd och linfrön). Tänker ge det 2 veckor. Om eksemet inte blir bättre tar jag bort det som är egna tillägg och testar i 2-3 veckor till. Funkar inte det - så kanske, kanske vi har fått tid hos åtminstone en barnläkare då.

Det där med läkare är ett kapitel för sig. Idag kom nämligen en bekräftelse på att barnmottagningen har mottagit remissen för Neo. Och vi kommer att bli kallade till undersökning om 1-2 månader. I HALLSBERG av alla ställen. Dit är det visserligen "bara" 3-4 mil, men när vi bor 5 km från sjukhuset (där de förmodligen är mer kompetenta) känns det lite smått struligt, i synnerhet då vi inte har någon bil (och inte vill ha någon heller). Att ta sig till Hallsberg med i bästa fall ett, i värsta fall två barn, med buss och sedan buss eller tåg, tar nämligen MINST 1½ timme. Sedan ska vi hem också. Och hitta offentliga toaletter till 3-åringen, äta lunch, mellanmål o.s.v. Imorgon är det jag som ringer vårdslussen och ber att få stå kvar i kön i Örebro. Jag vill dessutom inte prata med "en barnläkare" utan med någon som kan någonting om eksem. Och med en dietist så att jag kan få hjälp med att planera hur jag ska introducera smakportioner till min lille kille.

Just det ja! Idag har jag tränat, samma gamla program som i tisdags. Och kört mammamageövningarna. Det är fortfarande svårt att hitta rätt muskler och jag är rädd att jag gör mer fel än rätt. Lyckligtvis är min diastas inte så bred, som mest 2 fingrar, och 5 cm över och 5 cm under naveln är den "bara" ett knappt finger bred. Kanske 1 cm djup från 5 cm nedanför naveln till bröstbenet. Får se om den minskar när jag har tränat igenom alla nivåer - om sisådär 3-4 månader...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar