onsdag 9 januari 2013

Enkelt med vardagsmotion

Vi har ingen bil. "VA, HAR NI INGEN BIL!!! Trots att ni bor i villa och har två barn och inte bor i storstan! Har ni inte råd, eller?" Vanlig kommentar. För oss handlar inte valet om bil om pengar (även om ekonomin självklart blir bättre utan bil). Vi har medvetet valt bort bil av miljömässiga skäl, och på köpet får vi en del hälsomässiga vinster eftersom vi har ruckat lite på vad som i ett kortsiktigt perspektiv är bekvämast.

OK, vi bor i en stad med kollektivtrafik som åtminstone är hyfsat utbyggd och fungerande mellan oktober och april. Det är 4 km till "stan", 2 km till stora livsmedelsbutiker, postutlämning, apotek, växtbutik och Systembolag 1 km till Noahs förskola och lika långt till vårdcentral/BVC, stadsdelsbibliotek, mindre livsmedelsbutik, DHL-utlämning m.m. 500 m till närmsta pizzeria och ungefär lika långt till till busshållplatsen. Vi valde medvetet ett hus som inte behöver totalrenoveras. Och har investerat i en rejäl cykelkärra.

Eftersom jag hatar att vänta och hatar att trängas väljer jag bort bussen så ofta jag kan. Samma sak gäller min man. Vi går eller cyklar istället. Kånkar och bär i dubbel bemärkelse, eftersom Neo oftast får åka bärsjal istället för vagn (enkelvagnen är mycket bättre än syskonvagnen) nu när han är så liten. Förutom att det ger hyfsat flås, får vi en del uthållighetsträning. Det ÄR tungt att bära hem flera kilo mat från affären! Särskilt om man har en 4 kg bebis på bröstet och en ryggsäck på ryggen.

Så, vad kan man då göra om man faktiskt HAR bil och vill få in mer vardagsmotion i sitt liv? Tja, ett sätt är ju att bara ta bilen om det är absolut nödvändigt... Vad som är absolut nödvändigt är förstås upp till var och en att bedöma, men i min värld rör det sig om ifall man måste transportera hem tyngre skrymmande prylar, som jordsäckar (fast det går att ta 5 x 20 l jord på cykelkärra), möbler och hemutrustning, eller handla riktigt mycket, vilket man kanske gör en gång i månaden. Här följer några konkreta tips:
  • Gå eller cykla till jobbet om det är möjligt (d.v.s. om du har upp till 1 mil och det inte är snorhalt är det fullt möjligt att cykla)
  • Gå eller cykla med barnen till förskolan (det är dessutom bättre ur trafiksäkerhetssynpunkt - tiderna när alla föräldrar ska hämta och lämna barnen på dagis är rent ut sagt livsfarliga!)
  • Gå eller cykla när du ska handla - koppla gärna på en cykelkärra på cykeln så får du plats med lite mer och det blir dessutom tyngre att trampa hem...
  • Klipp gräset med handjagare om du har trädgård (under sommaren)
  • Skotta snö istället för att använda snöslunga (under vintern)
  • Busa och lek med dina barn!
  • Städa mer...
  • Om du tar bussen, gå några hållplatser om du har god tid på dig och inte vill stå still och vänta
...för mig och Neo blev det en rejäl promenad till apoteket, postutlämningen och mataffären idag (d.v.s. runt 4 km). Samt promenaderna till och från förskolan med Noah. Lite lätt träningsvärk efter gårdagens pass - räknar med att det blir värre imorgon. Möjligen blir det Bamsegympa (gymnastikföreningen har gett ut en sådan CD) med Noah i eftermiddag när han kommer från förskolan. Roligt för oss båda, även om det inte är så "jobbig" träning ur ett vuxenperspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar