måndag 30 september 2013

Allergiuppdatering efter läkarsamtal

Sticker in ett inlägg om Neos allergi igen... För några veckor sedan tog vi ju blodprov på honom, och det visade sig att han reagerar kliniskt (d.v.s. hans immunförsvar aktiveras) om man utsätter honom för soja och "nötmix" innehållande något av kokos, mandel, cashew, paranöt, valnöt, pecannöt, hasselnöt, jordnöt etc. Sedan behöver en klinisk reaktion inte betyda att man får några verkliga symptom, men i Neos fall är det tyvärr så vad gäller soja. Alla typer av sojaprodukter jag har testat att ge honom ger utslag runt munnen, och enligt läkaren kan man då konstatera att soja, det tål han inte. Vad gäller nötter verkar han inte få några symptom av mandel om man ger det i begränsad mängd. Han tål mandelmjölk, men eventuellt reagerar han med eksem av ½ msk mandelsmör (det fick han i förrgår och sedan var han röd runt munnen i någon timme).

Hur som helst har jag undvikit att ge Neo soja och äta soja själv sedan vi började misstänka att Neo var allergisk mot just detta livsmedel. Jag har varit väldigt strikt och uteslutit allt som innehåller soja i någon form (för egen del har jag ätit "kan innehålla spår av soja"-produkter, men inte sojalecitin t.ex.). Mandel och kokos har vi båda ätit, men några andra nötter har jag inte vågat mig på att testa. Det har varit ganska framgångsrikt - tror jag, för Neo har varit eksemfri och kortisonlösningen som jag använder för att smörja hans huvud mot klåda har jag bara behövt använda en gång varannan dag (att jämföra med två gånger per dag när det kliade som värst).

Jag har funderat jättemycket på vad som är bäst: att utesluta allt som Neo får eksem av, eller utsätta hans immunförsvar för låga doser av livsmedel som ger utslag, för att immunförsvaret ska lära sig att livsmedlet i fråga inte är farligt. I fredags pratade jag med en allergiläkare - äntligen - och fick lite konkreta råd om hur jag ska agera.

Läkaren menade på att det senaste på allergifronten verkar vara att utsätta immunförsvaret för de saker man är allergisk mot, i låga doser som stegvis ökas under mycket kontrollerade former. Detta görs t.ex. vid pollenallergi eller pälsdjursallergi, men när det gäller födoämnesallergi har man inte kommit så långt än. Därför tyckte hon att JAG skulle äta soja i små mängder, men att Neo inte skulle få det. Hur mycket soja jag kan äta får jag testa mig fram till, se hur Neos eksem och klåda utvecklar sig om jag regelbundet äter små mängder. Så, sedan i fredags har jag ätit runt 4-5 g protein från soja dagligen (i form av glutenfritt bröd). Och Neo kliar sig mer. Han får utslag runt munnen av flera saker som jag inte har tyckt att han har reagerat på under den sojafria perioden, t.ex. mandel, svenska äpplen, linser och ärter. Nästan efter varje måltid är han röd runt munnen, och jag smörjer med kortisonlösning dagligen.

Det som komplicerar det hela är att eksemet och känsligheten lever sitt eget liv. Nu är det höst, torrare luft och kallare ute, vilket brukar förvärra symptomen för de flesta. Så - är eksemet och klådan värre för att små mängder sojaprotein går över i bröstmjölken, eller för att det är höst? Reagerar Neo på födoämnen han IBLAND verkar tåla för att jag har ätit soja, eller för att det är höst? Inte lätt att veta... Jag tänker köra på med lite soja varje dag till och med på onsdag, sedan får jag se. Blir det värre med eksemet och kliandet tar jag bort det igen.

Läkaren skulle även försöka se om det gick att använda de blodprov som togs till fler analyser, för att testa VILKA nötter Neo är känslig mot, och om han även är kliniskt allergisk mot sesam, som jag har misstänkt att han får symptom av (så även hampa, men det tror jag inte att hon skulle testa). Sedan skulle vi få remiss till en barndietist, och pratas vid igen om ca 3 veckor för att diskutera hur vi ska gå vidare. Känns skönt att det äntligen händer någonting och att vi får lite hjälp. Det är i och för sig ingenting livshotande, inte särskilt allvarligt heller, men med tanke på att vi är veganer och soja och nötter för oss är viktiga källor till protein, vitaminer och mineraler, komplicerar det tillvaron. I kombination med Neos överkänslighet mot paprika, tomat m.m. och min krångelmage som inte tål spannmål (vete, havre, korn, råg) blir det väldigt jobbigt att laga mat. Och att äta ute, för den delen. Jag bävar för helgen, när jag ska till Uppsala på promovering, bo på hotell och vara tvungen att gå ut och äta. Var hittar jag veganmat som är glutenfri, sojafri, tomatfri, paprikafri, ananasfri o.s.v.? De vanliga alternativen som brukar fungera, t.ex. sushi, indiskt och kinesiskt försvinner i och med soja- och tomat/paprikakänsligheten. Äh, det löser sig, det brukar det göra. Men lätt är det inte...

1 kommentar:

 1. Tack själv. Du är en av de personer som jag känt att jag kommit nära.
  Lycka till du med.
  Och visst är det så åt bägge hållen, att man inte hinner uppdatera, men inte heller läsa andras bloggar....
  Många, många kramar.
  Luiza

  SvaraRadera